De kracht van creatieve toegankelijkheid: Hoe deaf performers live muziekoptredens verrijken

De kracht van creatieve toegankelijkheid: Hoe deaf performers live muziekoptredens verrijken

Deaf performers zijn in opkomst en creëren een nieuwe maatstaf voor toegankelijkheid bij concerten en festivals. Deaf performers zijn dove of slechthorende mensen die muziek – de teksten, emotie en intentie – vertalen naar een performance waarbij zij gebarentaal op artistieke wijze inzetten, hun moedertaal die rijk is aan mimiek en lichaamstaal. Dit doen ze onder andere live tijdens optredens van artiesten, waarbij ze zichtbaar op het podium staan naast de muzikanten. Enerzijds maakt dit muziek toegankelijk voor mensen met een auditieve beperking. Tegelijkertijd creëert dit een extra dimensie voor het publiek wat de belevingswaarde verhoogt. Als er goede afstemming is met de artiest en de deaf performers voldoende voorbereidingstijd hebben, vormt dit een win-winsituatie voor de artiest.

Deaf performance is een kunstvorm die voornamelijk wordt ontwikkeld in informele netwerken. Je kunt hiervoor op dit moment geen opleiding volgen aan gerenommeerde kunstvakscholen. Possibilize constateerde in haar netwerk van deaf performers een behoefte aan expertise, uitwisseling van ervaringen, begeleiding en coaching. In 2024 werd besloten om exclusief met deaf performers te werken op Sencity Festival, om zo de representatie van dove en slechthorende mensen op het podium te verhogen. Vijf deaf performers werden geselecteerd voor een uniek traject dat bestond uit vier fasen:

  • Online ontmoetingen tussen de deaf performers en artiesten
  • Een workshopdag met sessies over ritme en dans, Visual Vernacular en uitwisseling van ervaringen
  • Rehearsals met de artiesten
  • Optreden met de artiesten

Op 6 april 2024 deelden deaf performers Boaz Blume, Court Mackenzie, Jessica de Waard, Peter Halfwerk-Hagel en Theo Stoop het podium van TivoliVredenburg met The Anahit, CUT_, K!NGDOM en One Eat One. Bekijk in deze video hoe dit hele proces eruit zag.

Met dit initiatief zette Possibilize een eerste stap om deaf performers te verbinden met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen, de kwaliteit van performances op landelijk niveau te verhogen en de representatie van deaf performers te vergroten.

Scroll to Top