Praktisch

Praktisch

Bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer

TivoliVredenburg is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. TivoliVredenburg ligt op circa 5 min. loopafstand van Utrecht Centraal en Hoog Catharijne.

De dichtstbijzijnde bushaltes zijn:

 • Vredenburg, direct naast TivoliVredenburg
 • Utrecht Centraal Station, Centrumzijde, op 5 minuten loopafstand
 • Sint Jacobsstraat, op enkele minuten loopafstand
 • Neude, op 5 minuten loopafstand

Met de auto

In de directe omgeving van TivoliVredenburg kun je parkeren in een van de verschillende parkeergarages van Hoog Catharijne (P1 t/m P6). Daarnaast bevinden zich nog een aantal andere parkeergarages op loopafstand (Paardenveld, Bijenkorf/LaVie en Springweg).

Let op: in het centrum/stationsgebied en rondom TivoliVredenburg, werkt navigatie niet altijd goed. We raden je aan om de navigatie uit te zetten en de borden te volgen.

Extra Meer informatie over looproutes, fietsstallingen, kiss & ride en parkeren voor mensen met een beperking vind je op de website van TivoliVredenburg.

Toegankelijkheid

Possibilize, de organisatie die Sencity Festival al meer dan 20 jaar organiseert, bedacht de term “creatieve toegankelijkheid”. Dit is toegankelijkheid op een dusdanige manier dat meerdere groepen hiervan kunnen profiteren. Het zijn oplossingen die leiden tot een verbetering van wat er al was: een optreden, een concert, een podium of welke accommodatie dan ook.

Een concreet voorbeeld hiervan is zintuigenregie: de methode die Sencity Festival heeft ontwikkeld om zintuigprikkelende optredens te ontwikkelen. Elke artiest die op Sencity Festival optreedt, werkt samen met onze zintuigenregisseur. Samen duiken ze de repetitieruimte in en ontleden de setlist. Per liedje wordt onderzocht waar het over gaat en welk gevoel de artiest wil overbrengen naar het publiek. Op basis van deze intentie wordt de emotiematrix ingevuld en wordt bepaald welke kleuren, geuren, smaken, visuals en nog meer het optreden kan versterken. Zo wordt een spannende immersive live performance ontwikkeld waar mensen met een zintuiglijke beperking in volle teugen van kunnen genieten en tegelijkertijd een 2.0 ervaring creëert voor een “regulier” publiek.

Op deze manier krijgen de artiesten inzicht in de behoeften van mensen met diverse beperkingen, kijken ze vanuit een nieuw perspectief naar hun kunstvorm en vinden ze manieren om hun optreden (met blijvend effect) te verbeteren en verrijken.

Sencity Festival investeert veel tijd en aandacht in het ontwikkelen van zintuigprikkelende optredens. De optredens worden veelal versterkt met visuals/beelden die achter het podium worden geprojecteerd en een uitgebreide lichtshow. De kleuren en effecten van de lichtshow worden per liedje afgestemd zodat deze passen bij de emotie en het verhaal van elk nummer. Het kan voorkomen dat een stroboscoop (flitsend lichteffect) wordt gebruikt.

Op Sencity Festival zijn tolken Nederlandse Gebarentaal en schrijftolken aanwezig in centrale ruimtes, bij de kassa, EHBO en alle programmaonderdelen. De muziekoptredens worden versterkt door deaf performers. Deaf performance is een kunstvorm waarbij muziek – de teksten, emotie en intentie – vertaald wordt naar een performance door dove of slechthorende performers die beweging en gebarentaal combineren, hun moedertaal die rijk is aan mimiek en lichaamstaal.

Verbetert een eigen tolk of begeleider jouw ervaring? Dan kun je hiervoor een gratis ticket aanvragen via info@possibilize.today (uiterlijk woensdag 3 april 2024).

Een ringleiding zorgt ervoor dat doven of slechthorenden met hun hoortoestel de muziek in een theater, schouwburg of concertzaal kunnen horen zonder dat zij last hebben van storende omgevingsgeluiden. Er is helaas geen ringleiding aanwezig in TivoliVredenburg.

Op Sencity Festival worden al je zintuigen geprikkeld. Je hoort, ruikt, proeft, voelt en ziet muziek, kunst, verhalen, wetenschap en nog veel meer. Behoefte aan een moment rust? Op Park 6 vind je onze prikkelarme ruimte: De Pitstop.

De prikkelarme ruimte is bedoeld voor mensen die moeite hebben om zintuiglijke prikkels te verwerken. Wanneer je daar moeite mee hebt dan kan een festival als Sencity je overprikkelen; dit zorgt ervoor dat het meer vermoeiend is dan leuk. Natuurlijk is dat niet de bedoeling. Mensen die hier behoefte aan hebben, kunnen daarom ‘ontprikkelen’ in de prikkelarme ruimte even. Zo kunnen zij ook optimaal van Sencity Festival genieten.

Via de webshop van TivoliVredenbug kun je een rolstoelticket bestellen. Heb je ondersteuning nodig, of vragen hierover, dan kun je contact opnemen met het ticketingteam van TivoliVredenburg.

In de buurt van TivoliVredenburg bevindt zich een aantal parkeergarages met parkeermogelijkheid voor mindervaliden. De dichtstbijzijnde is parkeergarage P5 Hoog Catharijne, met 16 mindervaliden-parkeerplaatsen en een lift. Daarnaast kun je gratis parkeren op mindervalidenplaatsen in de buurt (Varkensmarkt 16 en Bergstraat 54 zijn op korte afstand van TivoliVredenburg).

Met een gehandicaptenparkeervergunning van de Gemeente Utrecht is het ook toegestaan om gratis te parkeren op plekken waar betaald parkeren is. Behalve op plekken met het bord ‘Vergunninghouders’. Deze parkeervergunning is gratis aan te vragen, ook als je buiten Utrecht woont.

De medewerkers van TivoliVredenburg staan altijd klaar om bezoekers die minder goed ter been zijn te ondersteunen, bijvoorbeeld bij het gebruik van de liften. Wil je graag zelfstandig met de lift naar de zaal gaan, dan kun je bij de kassa een liftpas lenen. Neem daarvoor van tevoren contact op met het ticketingteam van TivoliVredenburg.

Een officieel getrainde hulphond (zoals een blindengeleidehond) mag mee naar het concert, mits deze herkenbaar is aan het logo van de school op het dekje of tuig. Bij versterkte concerten en concerten met veel licht kan de hond bij de receptie blijven. Wij zorgen eventueel voor extra begeleiding. Wij stellen het op prijs als we het van tevoren weten, neem daarvoor contact op met het ticketingteam van TivoliVredenburg.

Om onze communicatie zo toegankelijk mogelijk te maken, ondertitelen we al onze video’s, maken we waar mogelijk gebruik van tolken Nederlandse Gebarentaal, voorzien we publicaties op social media van alt text/ID’s en brengen we voldoende contrast aan in de afbeeldingen die we creëren. In ons team en netwerk wordt onze communicatie beoordeeld door dove, slechthorende en slechtziende ervaringsdeskundigen.

Uiteraard kan het altijd beter. Heb je opmerkingen of tips? Laat het ons weten. Stuur een e-mail naar Tim van Reyswoud via tim@possibilize.today.

Wij doen er alles aan om samen een veilige omgeving te creëren. Ongewenst seksueel gedrag accepteren we niet, ook niet op ons festival. Als je denkt dat iemand wordt lastiggevallen, vraag dan gewoon: ‘Ben je oké?’ Het gebaar hiervoor vind op onze Instagram.

En onthoud, als je je niet oké voelt of lastiggevallen wordt, kun je altijd bij onze crew of het personeel van TivoliVredenburg terecht. Heb je vragen?

Wees zuinig op je oren en voorkom gehoorschade. Er zijn twee soorten oordoppen verkrijgbaar in TivoliVredenburg:

 • Herbruikbare siliconen oordoppen, verkrijgbaar bij de kassa en servicebalie voor €4.
 • Oordoppen voor eenmalig gebruik, gratis verkrijgbaar bij alle garderobes en bij de bar.

Heb je een vraag, tip of klacht? Laat het ons weten. Stuur een e-mail naar Tim van Reyswoud via tim@possibilize.today.

Manifest

 • een plek waar iedereen veilig is;
 • een plek waarin je elkaar inspireert door jezelf te zijn, zoals je bent;
 • een plek waar iedereen gelijke mogelijkheden heeft en gelijk behandeld wordt;
 • een plek waar iedereen bijdraagt en uit liefde handelt, zonder daar iets terug voor te verwachten;
 • een plek waar iedereen het naar zijn zin heeft en plezier kan ervaren;
 • een plek waar iedereen met elkaar kan communiceren, zonder belemmeringen;
 • een plek waar iedereen zich geliefd, gewaardeerd en gezien voelt;
 • een plek waar iedereen in mogelijkheden denkt en handelt in iedere situatie.
Scroll to Top