Programma

Programma

De ideale wereld voor één dag

“Droombeeld van een volmaakte situatie, die nooit bereikt zal worden; illusie; luchtkasteel.” – dit zijn drie definities van een utopie. Het betekent letterlijk iets dat niet mogelijk is.

Bij Possibilize verbinden, inspireren en activeren we mensen om te denken en handelen in mogelijkheden, in iedere situatie. Dat betekent dat een ideaalwereld wel zeker mogelijk is, en wij het zien dit als de perfecte uitdaging.

In de huidige maatschappij zijn onrecht en uitsluiting nog steeds aan de orde van de dag. Druk om aan een bepaalde norm te voldoen veroorzaakt depressie en burn-out; een gebrek aan gebarentaal vaardige mensen en belemmeringen om tolken in te zetten zorgen voor veel belemmeringen in basiscommunicatie; een gelijkwaardige behandeling is nog altijd niet vanzelfsprekend. Dit maakt het moeilijk om het gevoel te hebben dat je ertoe doet en dat je volledig wordt geaccepteerd zoals je bent.

In onze ideaalwereld is dit anders. Een gebrek aan stress zorgt voor het gevoel van vrijheid. Handelen uit liefde is de manier van omgang. We vieren wie iedereen is, zoals iedereen is. We stimuleren zelfexpressie door dans, muziek, verhalen en kunst. Gelijkwaardigheid is het vertrekpunt. Iedereen wordt geaccepteerd, gezien en gehoord, diversiteit wordt gevierd en iedereen denkt in mogelijkheden. Iedereen voelt zich veilig en we stimuleren communicatie, zonder belemmeringen.

We nodigen jou uit in onze ideaalwereld. Word burger van onze zintuigprikkelende stad op zaterdag 6 april: Sencity Festival.

Zintuigprikkelende muziek

Heb je wel eens ervaren hoe euforie ruikt of hoe liefdesverdriet smaakt? Artiesten geven op Sencity Festival show die je met ál je zintuigen kunt ervaren. Dit jaar presenteren we het meest internationale muziekprogramma ooit! Zes artiesten werden geselecteerd door de programmeurs van toonaangevende festivals zoals Roskilde en Sziget en ontwikkelden in een traject van Revelland in een jaar tijd immersive live performances.

Met de zintuigenregisseur wordt gesproken welk gevoel de artiest met de liedjes over wil brengen naar het publiek. Met internationale experts worden door middel van zintuigenregie extra elementen toegevoegd aan de show zoals geuren, smaken, visuals en theatrale effecten. Zo worden de emoties versterkt en de begrijpbaarheid van de liedjes vergroot. Het creëert een toffe ervaring zoals je die nog nooit hebt meegemaakt!

Muziek

The Anahit

The Anahit is een poptrio uit Hongarije en maakt een donkere mix van R&B, elektronische en popmuziek. Hun nummers zijn donker en wild, maar ook bevrijdend en verfrissend. De naam “ANAHIT” is ontleend aan de Armeense mythologie – Anahit is de godin van wijsheid, genezing en water. Zangeres Rita heeft Armeense roots, zo kwam ze aan het begin van het project op de naam. Deze naam weerspiegelt in grote mate de boodschappen van de teksten: het doel van The Anahit is om vrouwen te empoweren door middel van hun liedjes.

Bratři

Bratři is een nieuw gezicht in de Tsjechische elektronische muziekscene. De tweeling, Jiří en Ondřej, creëerde een muziekproject dat draait om een combinatie van catchy elektronische dance en techno. De centrale drijvende krachten zijn Jiři’s live percussie en drumbeats, en de pakkende melodieën die Ondřej creëert met analoge en modulaire synthesizers: Twee energieke stromingen die samenkomen op het podium in één compromisloze stroom van elektrificerende energie.

CUT_

Het Amsterdamse elektronische popduo CUT_ neemt je mee in een intieme wereld van mislukte liefde en kwetsbaarheid. Daartegenover staan broeierige sensualiteit en rauwe hoekige songs die hun blik op de maatschappij vertolken. Een intense rit waarin ze je dicht tegen zich aantrekken en zacht in je oor fluisteren om je vervolgens weer de vloer op te slingeren met hypnotiserende beats. Je herkent misschien de invloeden van artiesten als Massive Attack, Flume, Jamie XX en MØ.

K!NGDOM

Het Spaanse trio K!NGDOM startte in 2019 met een duidelijk doel voor ogen: een naam voor zichzelf maken in de muziekscene. Met de creatie van de theme song voor Netflix-serie Valeria én het gebruik van hun single ‘La Hoz’ voor The Voice in Spanje, kun je stellen dat dat in heel korte tijd is gelukt. Met K!NGDOM realiseren Ane, Iván Ramírez and Jorge Gomis hun muzikale ideeën en remixen zij deze tot een energieke cocktail van synthpop, indietronica en electropop.

Lyra Valenza x
Signe Dige

Lyra Valenza uit Denemarken is het project van Jens Konrad Barrett en Hjalte Lehmann, die sinds 2017 muziek uitbrengen. Nadat ze door de jaren heen verschillende stijlen en genres hebben verkend, hebben ze zich sindsdien gevestigd als een unieke act in de hedendaagse elektronische scene dankzij hun unieke en pakkende mix van genres zoals jungle, trance en techno – gedistilleerd tot hun eigen geluid. Voor deze show werken ze samen met visual artist Signe Dige.

One Eat One

One Eat One is een muziekgroep die bestaat uit mensen met en zonder beperking. Hun gedeelde passie voor elektronische muziek, beeldende kunst en installaties bracht hen samen. Nu maken ze een fusie van elektronische en live muziek waarbij gitaarriffs, minimalistische ritmes en melodieën naadloos worden verweven. In hun thuisland Italië speelde One Eat One al meer dan 150 shows. Nu is het tijd om het Nederlandse publiek te overtuigen!

Deaf Performers

Deaf performance is een kunstvorm waarbij muziek – de teksten, emotie en intentie – vertaald wordt naar een performance door dove of slechthorende performers die dans en gebarentaal combineren, hun moedertaal die rijk is aan mimiek en lichaamstaal. Op Sencity Festival doen ze dit live tijdens optredens van artiesten, waarbij ze zichtbaar op het podium staan naast de muzikanten.

Deaf Performers

Boaz Blume

Boaz Blume is een bezige bij! Jullie kunnen hem kennen van ons (Un)spoken programma, Kitchen’s Light, 20Hertz én Hands Up! Twee jaar geleden stond Boaz als performer op het podium samen met rapper Faske. Deze editie gaan jullie hem ook weer zien als performer. Zien we je 6 april?

Court

Court is een dove performer die zijn passie voor muziek met zijn vingertopjes tot aan de sterren reikt en deze graag wil delen met degenen die het willen zien.

“Muziek komt van alle kanten, gevoed door familie, vrienden en kennissen. Dat heeft mij geïnspireerd om door de jaren heen meer uit mijn bubbel te stappen… Oké, genoeg verhaal over mij! Zien we jullie op Sencity Festival?”

Jessica de Waard

Jessica is in een muzikale familie opgegroeid en op latere leeftijd Slechthorend geworden. Muziek maken zat in haar opvoeding en daardoor was uiteindelijk visuele muziek een natuurlijke keuze. Sinds 2017 combineert ze haar passie voor muziek met gebarentaal. Ze heeft de visuele muziek academie gevolgd en daarna overgenomen als coach/ cursusleider. Sinds 2019 staat ze elke editie op Sencity en vertaalt ze diverse muziekstijlen.

Peter Halfwerk-Hagel

Peter is sinds 2011 op verschillende plekken te vinden als dove performer: Mutesounds, Eurovisie Songfestival en zelfs bij tv programma’s. Hij is zeker niet onbekend met Sencity en dit is de eerste keer dat hij op het festival het podium mag delen met de artiesten. “Ik vind het heerlijk om te bewegen en te gebaren op de muziek. Dat anderen het dan beter kunnen volgen en mee kunnen genieten is alleen maar een dikke plus!”

Theo Stoop

Ik ben Theo, dove (muziek) performer. Waarom ik (muziek) performer ben geworden: Het is mijn passie, ik ben dol op muziek, vooral met veel bass. Ik zie dit als een gave die ik heb gekregen en wil deze ook graag delen. Maar het zit ook in mijn bloed, mijn ouders waren vroeger beroepszangers. Ik heb eerder op Sencity mogen werken met CUT_. Zij zijn er dit jaar ook weer. Zien we je 6 april?

Verhalenpodium: (Un)spoken

(Un)spoken is een plek voor experiment waar dove, slechthorende en horende jongeren aan de slag gaan met woordkunst. Tijdens een creative bootcamp gaan ze onder leiding van woordkunstenaar Manu van Kersbergen op zoek naar het verhaal dat zij willen en kunnen vertellen. Gedachten en dromen worden vertaald naar (gesproken) woorden en gebaren. (Un)spoken brengt gelijkgestemden én andersdenkenden samen. Zo vullen zij collectief een programma dat verrast, ontroert en vooral inspireert.

(Un)spoken

Brug Breien

Hoe maak je een fijn, nieuw huis als je alleen maar een oud, vervallen huis hebt gekend? Hoe laat je het oude los? Waar gaat de wind eigenlijk heen? Welk doel heeft de wind?

Tonja (doof) en Saskia (horend) vormen samen het duo ‘Brug Breien’. Zij breien een brug tussen Gebarentaal en gesproken Nederlands. Ze verweven in hun performance ‘Windverandering’ de twee talen in elkaar zoals een draad in een breiwerk.

Stories of Us

Een nieuwe verhalende revolutie is in zicht! Lindsay Thusijanthi en Jen zijn een (un)spoken word duo die kwetsbaarheid tonen als iets krachtigs en je meenemen door een visueel avontuur van herkenning. Ze gebruiken een nieuwe vorm van vertellen, die verder gaat dan beeld, geluid en verhaal.

“Wat doet stilte met je?”

Halve Sok

Wat is er intiemer dan je paar sokken delen? Samen zijn Riva en Tesse bezig hun bouwval van bakstenen levenservaringen vorm te geven. Hier en daar stoffen ze het af, verleggen een paar stenen. Soms verbouwen ze de hele boel.

Ze vertellen elkaar wat ze meemaakten, wat hen maakte tot wie ze zich nu voelen. Waar staan hun huizen tussen waar ze vandaan komen en waar ze nu staan?

Verhalen van persoonlijke bouwvallen met een belangrijke hamvraag: wat is er intiemer dan je paar sokken delen?

Verhalenpodium: Handtalks

De enige talkshow met meer tolken dan gasten! Sam Piek (Possibilize) ontvangt gasten met inspirerende verhalen. In de gesprekken zoeken ze de verdieping op omtrent het onderwerp ‘utopie’. Hoe kun je een rolmodel zijn in een wereld die niet voor jou is ontworpen? En hoe kun je jezelf blijven? Bij Handtalks worden artiesten, sporters en andere bijzondere gasten uitgenodigd. De show wordt ondersteund door tolken Nederlandse Gebarentaal en schrijftolken.

Handtalks

De wereld van Robin Frings

Robin Frings is influencer, content creator en acteur. Op jonge leeftijd werd Robin doof, maar dit heeft hem nooit in de weg gestaan om zijn dromen na te gaan: “Ik kijk niet naar m’n beperking, maar naar de mogelijkheden. Dat is mijn kracht.” Een aantal jaar geleden besloot Robin om luchtige filmpjes op Instagram en TikTok te plaatsen om meer aandacht te vragen voor gebarentaal. Hij werd een hit en bereikt tegenwoordig honderdduizenden mensen. Het succes leidde tot nieuwe kansen: Robin was als jurylid te zien bij het Zapp programma Hands Up, stond op het podium van het Eurovisiesongfestival als dove performer en vanaf maart 2024 is hij te zien in de nieuwe romantische komedie Buenas Chicas. We gaan in gesprek met Robin om te praten over de stappen die hij heeft gezet om te komen waar hij nu is én wat er volgens hem voor nodig is om de media- en filmwereld te transformeren tot een utopie.

De wereld van ons

Een ideale wereld is voor iedereen anders. Tijdens dit panelgesprek gaan drie gasten met elkaar in gesprek om hun persoonlijke werelden en de perspectieven van hun gemeenschap te delen. Wat is ervoor nodig om verschillende groepen mensen te verbinden en welke stappen kunnen we zetten naar een gezamenlijke utopie? Jarzhinio Curiel is doof en werkt als arbeidscoach voor Stichting Jobstap. Hij ondersteunt en begeleidt doven en slechthorenden naar en op werk. Ronald Ligtenberg is horend en oprichter van Sencity Festival, CEO van stichting Possibilize, auteur van het boek Possibilizing, spreker, consultant en bovenal…een Possibilizer! Sandra Boertien is slechthorend. Ze zet zich in als ervaringsdeskundige om de kunst- en cultuursector toegankelijker te maken via projecten van het ministerie van OCW en HandicapNL. Ook is Sandra medeorganisator (geweest) van Werelddovendag en het internationale congres Let’s Connect 2.0.

De wereld van Tobias de Ronde

Tobias de Ronde werd doof geboren. In de film Doof Kind zie je hoe het voor Tobias is om als doof kind op te groeien in een horende wereld. In zijn eigen woorden: “Met een visie om een klein koninkrijk om te vormen tot een wereld van universele inclusie, draag ik de antwoorden en de weg naar verandering. Het enige wat ontbreekt, is de bereidheid van politici om naar ons te luisteren. Gebarentaal leren, niet alleen voor persoonlijke groei, maar als een eerste stap naar een meer inclusieve samenleving, is van essentieel belang.” Zo richtte Tobias TYD op, het platform dat Nederlandse Gebarentaal bevordert. We gaan met Tobias in gesprek over lessen uit zijn verleden, hoe hij een ideale wereld voor de dovengemeenschap voor zich ziet en en welke stappen hij in de toekomst gaat zetten om dit te bereiken.

Science Lab

Breng tijdens Sencity Festival een bezoek aan het Science Lab! In dit laboratorium krijgt steeds een select groepje bezoekers de kans om een interactief mini-college van 15 minuten te ervaren. Zoek de wetenschappers in het Festivalhart en laat je meenemen naar een plek van ontdekking. Vanavond beantwoorden wetenschappers vragen die ons wellicht een stap dichter bij de ideale wereld brengen.

Dit programma is mede tot stand gekomen in samenwerking met het Centrum voor Wetenschap en Cultuur van de Universiteit Utrecht.

Science Lab

Wat als je je volledig inzet voor een ideale wereld?

In de huidige maatschappij komen we regelmatig in situaties met oneindige morele eisen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de klimaat ethiek. Wat zijn daarin je persoonlijke verantwoordelijkheden en hoever kan en moet je soms gaan wanneer je als doel de ideale wereld hebt? Is daar activisme voor nodig, burgerlijke ongehoorzaamheid? En wanneer is dat gerechtvaardigd? Filosoof Naomi van Steenbergen (Universiteit Utrecht) worstelt zelf ook met dat ongemak en hoopt antwoord te geven op deze ingewikkelde vragen.

Wat als je de maatschappij bekijkt door de ogen van de minderheid?

Op de werkvloer wordt er veel gesproken over diversiteit en inclusie. Dit gaat vaak over een ongelijke behandeling van mensen, zoals bij kansen op werk of een promotie, hoe collega’s met elkaar omgaan, en hoe organisaties omgaan met behoeftes van hun werknemers. In dit college laat sociaal wetenschapper Onur Şahin je kijken vanuit het perspectief van de minderheid: hoe speelt het gevoel van ‘anders’ zijn dan de meerderheid een rol in gevoelens van inclusie? Op hoeveel en welke kenmerken voelen deze mensen zich anders? Hebben deze mensen het idee dat zij authentiek kunnen zijn? Geeft de groep hen het gevoel erbij te horen? En hoe zorgen we voor een inclusieve toekomst/ideaal wereld waarin iedereen zich thuisvoelt?

Wat als je een extra zintuig zou hebben?

Als onderzoeker met een achtergrond in technische computerkunde en digitale kunst, bevindt Michel Witter zich op het snijvlak van kunst en technologie. Tijdens zijn college op Sencity Festival vertelt Michel over de ervaringen die hij tijdens zijn (nog lopende) promotieonderzoek gedaan heeft op de afgelopen edities van Sencity. En hoe deze input zijn onderzoek steunt om ontwerpers te helpen met het ontwikkelen van draagbare technologie (bijvoorbeeld een trillende riem) dat bijdraagt om de zintuiglijke kloof tussen dove en horende mensen te overbruggen.

Kunst

Ervaar de kracht van stilte op onze interactieve kunstexpositie. Verken de verschillende installaties en ontmoet andere bezoekers zonder het gebruik van gesproken taal. Laat de scenografie je gids zijn door een betoverende ideaalwereld en ontdek nieuwe dimensies van communicatie en verbinding.

Kunst

Wat als wij voelen als één geheel?

Scenograaf Frouke ten Velden heeft Sencity Festival dit jaar omgetoverd tot een utopische realiteit. Deze utopie is een plek waarin we in harmonie samenleven en waar we ons onderdeel van het geheel voelen. Waar je ook bent, ook al lijken we soms nog zo van elkaar te verschillen, zijn wij samen onderdeel van het grote geheel. Kijk om je heen, wat eerst ver weg is kan ieder moment jouw realiteit zijn. Elke kleine actie kan een groot resultaat veroorzaken. Het feit dat jij hier staat en dit nu leest, betekent dat jij ertoe doet. Jouw aanwezigheid heeft effect op je omgeving, ervaar het maar.

Wat als ik je weer kan zien in mijn droomwereld?

NNNV AV is een multi-zintuiglijke installatie waarbij kunstenaar Martina Raponi je meeneemt in een virtuele droomwereld. Je verkent de onderwaterwereld en kunt allerlei routes afleggen. Dit kunstwerk is geïnspireerd op haar eigen relatie met haar Dove vader. Ze begon met het maken van dit kunstwerk toen haar vader nog leefde. Sinds hij is overleden is de droomwereld de wereld waar Martina haar Dove vader kan ontmoeten. In deze ideale wereld zijn er geen taalbarrières en kunnen ze vrij met elkaar communiceren.

Deze AV versie is een aanpassing van VR/XR dat de kunstenaar heeft ontwikkeld met steun van Kaboom Festival en Stimuleringsfonds. Het werk is doorontwikkeld door diverse feedbacksessies met het platform TYD.

Wat als je kan voelen wat ik zing?

Bellyhorn is een groot, organisch, tastbaar en haast dierlijk instrument. Het heeft een hoorn, een slurf en een ‘buik’. Wanneer iemand in de hoorn zingt, ontstaan er sub-bastonen in het instrument. Als je op de Bellyhorn ligt of zit, kun je die bastonen enorm goed voelen in je lijf. Hoe verder je je hoofd in de hoorn steekt, hoe harder je het instrument bespeelt. Als je de hoorn op tilt, til je ook de toonhoogte op.

Kunstenaar Dianne Verdonk geeft drie performances waarbij je kunt ervaren hoe haar stem voelt: 20:15 uur, 21:15 uur en 22:15 uur.

Je kan ook zelf de sub-bastonen van de Bellyhorn ervaren: zit of lig op Bellyhorn’s buik en knuffel de intense trillingen of zing in de hoorn.

Beleef méér!

In de woorden van voormalig projectleider Bas Wierikx: “Je moet je ogen uitkijken, verdwaald raken en nieuwe dingen zien. Als je ergens naartoe gaat, wat je hebt gepland, kom je hopelijk onderweg iets leukers tegen wat je niet had gepland. En als je daar blijft hangen, dan klopt de programmering voor mij.”

Gebruik het blokkenschema als inspiratie en laat je vooral verrassen. Dans tot diep in de nacht op de lekkerste beats, word VJ en ontmoet andere bezoekers door nieuwe vormen van communicatie!

Beleef méér

JAZZDALIA

Ben je er klaar voor om tot diep in de nacht te dansen? Jazz Dalia is een afrotech- en electro house DJ en lid van het muziekcollectief ‘Ghettolicious’. Naast het organiseren van diverse festivals, host ze met haar collectief evenementen onder de naam Ghettolicious, waarbij ze domineert met energieke geluiden zoals booty bass, ghettotech, garage en jungle. Jazz Dalia is haar hele leven al gepassioneerd bezig met muziek en is sinds 2020 actief in de scene als DJ. Momenteel is ze gevestigd in Utrecht, maar je kunt haar tegenkomen in andere steden tijdens clubavonden of op festivals. Ze vormt graag de brug tussen verschillende muziekgenres en haar aanstekelijke ‘good vibes’ terug te voelen op de dansvloer.

Studio Naald

Al sinds 2014 onmisbaar op Sencity Festival! Studio Naald – voorheen bekend als Iemand Anders – is de man in de schaduw die tussen alle optredens door de beste underground hits en de foutste schuurplaten voor jou draait in de Pandora. Spot je de DJ? Doe dan een dansje en toon de man wat liefde 🫶💃🤟

Wat als iedereen zou dansen?

20Hertz heeft maar één doel: het toegankelijk maken van dans en performance. Met een gemixte groep van dove, slechthorende en horende dansers laat 20Hertz zien dat dans een universele taal is die geen barrières kent. Met hun unieke benadering van dans, waarbij visuals, licht, trillingen en mimiek centraal staan, sluiten ze naadloos aan bij de zintuiglijke ervaringen die Sencity wil bieden! Om 20:30 uur en 21:30 uur staan ze in de Pandora om twee korte dansworkshops te geven, genaamd: “Wat als iedereen zou dansen?”. In twee keer 10 minuten word jij met een spoedcursus klaargestoomd om de rest van de avond indruk te maken op de dansvloer!

Wat als je op nieuwe manieren met elkaar kunt communiceren?

Sensors & Senses is een onderwijsproject voor eerstejaarsstudenten Communicatie & Multimedia Design (CMD) in Breda van de Avans Hogeschool. Twaalf studenten ontworpen een interactief en draagbaar masker voor de context van een festival waarmee bezoekers op alternatieve wijze met elkaar en hun omgeving kunnen communiceren. Probeer het op Sencity Festival! Door de zintuigen uit te breiden en aan te passen met sensor technologieën verken je de mogelijkheden van communicatie en sensorisch lichamelijk ontwerp.

Wat als iedereen Nederlandse Gebarentaal kan?

Wil jij ook een drankje kunnen bestellen in gebarentaal? Of die knappe persoon meevragen om te dansen? Mis dan niet de workshop Nederlandse Gebarentaal van TYD!

TYD is opgezet om dovencultuur en de moedertaal van de doven en slechthorenden in de spotlight te zetten. Dit is ook precies wat ze tijdens Sencity Festival gaan doen! Op vier momenten krijgen bezoekers de kans om een workshop te volgen en op een speelse manier kennis te maken met de Nederlandse Gebarentaal!

Wat als jij vanavond de VJ kunt zijn?

Een clubavond is niet compleet zonder VJ! Samen met de lichttechnicus en aromajockey maakt de VJ de vibe compleet. Vanaf 01:30 uur ben je welkom in de VJ booth om een complete en meeslepende ervaring te creëren voor het publiek. Voel de beat en breng jouw visuele verhaal asmen met de VJ tot leven met licht, kleur en beweging.

Of je nu passie hebt voor muziek, vormgeving of gewoonweg een liefde voor het mixen van visuele elementen – wij willen JOU zien stralen!

SenCinema: A Multisensory Film Experience

Hoe zou je favoriete filmscène ruiken? Of zelfs voelen? Ontdek de verborgen dimensies van film en beleef ze op een compleet nieuwe manier. Sencity Festival, ‘t Hoogt en Kaboom nemen je mee op een grensverleggende reis. Dankzij de innovatieve zintuigenregie van Possibilize worden geuren, smaken en tastzin naadloos geïntegreerd in de filmervaring. Verrijk je filmbeleving en ontdek een wereld die al je zintuigen prikkelt. Door de inzet van zintuigenregie ontstaat een meer gelaagde ervaring en worden de films tegelijkertijd toegankelijk voor doven en slechthorenden.

Let op: Dit programma is géén onderdeel van Sencity Festival in TivoliVredenburg en vindt op 6 april ‘s middags plaats in ‘t Hoogt (Bibliotheek Neude). Ga voor meer informatie en tickets naar de website van Kaboom Animation Festival.

Scroll to Top